Aansprakelijkheidsverzekering vergelijken | Vergelijkprijs.nl

Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren

Er kan op veel verschillende manieren schade ontstaan, denk hierbij aan het onbewust stuk maken van spullen van vrienden. Ook kan iemand door jouw schuld gewond raken, in dit geval kun je er vanuit gaan dat jij aansprakelijk wordt gesteld. Schadeclaims kunnen hoog oplopen. Een aansprakelijkheidsverzekering zorgt ervoor de financiële gevolgen voor materiële schade en/ of letselschade gedekt is voor jou en je gezin.

  • Materiële schade: Hier gaat het om kapotte spullen, deze schade kan in de regel snel worden afgehandeld.
  • Letselschade: Schade aan de gezondheid van mensen, bij letselschade is het enorm belangrijk dat de schade zorgvuldig wordt afgehandeld. Hier kan het om gevoelige en ingewikkelde situaties gaan. Het afhandelen van letselschade kan de vergoedingen kunnen langer duren. In de regel kan de schade die is geleden pas goed worden beoordeeld wanneer iemand (vrijwel) is genezen.

Wanneer ben je eigenlijk aansprakelijk?

Je bent aansprakelijk als je iets doet waardoor er schade ontstaat, het kan hier gaan om letselschade en/ of materiële schade. Je bent ook aansprakelijk voor schade als je niks hebt gedaan terwijl je wel iets had moeten doen. Dit is vastgelegd in de wet.

Voor wie geldt een aansprakelijkheidsverzekering?

Minderjarige kinderen zijn meeverzekerd als ze thuis wonen maar ook als ze niet thuis wonen in verband met bijvoorbeeld een studie. Je kunt een gezinsdekking afsluiten maar ook een alleenstaandendekking. Inwonende ouders, schoonouders en grootouders zijn ook onderdeel van het gezin. Logies en personeel zijn zelfs meeverzekerd.

Schade aan mijn eigen spullen, ben ik daarvoor ook verzekerd?

Nee, schade aan je eigen spullen vallen niet onder aansprakelijkheidsverzekering. Ook gehuurde of geleend spullen vallen niet altijd onder de aansprakelijkheidsverzekering. Het doorlezen van de polis is dan ook aan te raden voordat je een verzekering afsluit!

Schade die ik opzettelijk toebreng, wordt dit vergoed?

Nee, als je opzettelijk schade aan anderen (materiële of letselschade) dan valt dit niet onder de aansprakelijkheidsverzekering.

Is er een eigen risico?

Soms geld dat er sprake is van een eigen risico, dit verschilt per polisvoorwaarden. Ieder gebeurtenis is in de regel weer anders, lees daarom goed de polisvoorwaarden!

Wat is niet verzekerd?

Als je schade veroorzaakt met je brom- of snorfiets, motor of auto. Hiervoor zijn er andere verzekeringen.

Let op!!

  • Voor iedereen die geen gezin heeft, als je alleenstaand bent dus, volstaat een goedkopere dekking. Ook bieden sommige verzekeraars een mogelijkheid om vrijwillig een risico te nemen, dit scheelt je dan weer in de premie.
  • Bij een gezinsdekking beïnvloedt het hebben van huisdieren en een eventueel tweede huis de hoogte van de premie niet!
  • Neem de tijd en vergelijk goed alle aanbieders van aansprakelijkheidsverzekeringen met elkaar, dit kan je veel schelen in de premies. Lees altijd goed de polisvoorwaarden voordat je een verzekering afsluit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *