Begrippenlijst Autoverzekering | Vergelijkprijs.nl

Begrippenlijst Autoverzekering

Allrisk:
Een all risk autoverzekering, ook wel een WA Volledig Casco verzekering genoemd, is een autoverzekering die de schade dekt die uw auto heeft. Zowel door uzelf of anderen toegebracht.  Denk daarbij aan autoschade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.

APK:
APK staat voor de Algemene Periodieke Keuring. De APK is een in Europa wettelijk verplichte keuring die goed is voor het verbeteren van het milieu en de veiligheid op de weg. Een personenauto heeft de eerste APK na 4 jaar, daarna twee keer na 2 jaar, hierna jaarlijks.

Beperkt casco:
De beperkt casco autoverzekering is een uitgebreidere variant van de standaard verplichte WA verzekering. als u kiest voor een beperkt casco verzekering , wordt ook de schade als gevolg van gebeurtenissen zoals brand, diefstal, storm, hagel en aanrijdingen met dieren vergoed. De Beperkt Casco verzekering wordt meestal aangeraden en afgesloten voor auto’s die tussen de 4 en 8 jaar oud zijn.

Dagwaarde:
Simpel gezegd is de dagwaarde van uw auto het bedrag dat de auto op dat moment waard is. De dagwaarde kan gemakkelijk veranderen door onverwachte schade. De dagwaarde hangt af van de factoren leeftijd, kilometerstand en de accessoires in de auto.

Eigen risico:
Als u een autoverzekering afsluit is er ook een gedeelte dat u zelf moet betalen. Dit word het eigen risico genoemd. Het eigen risico geldt alleen voor schade aan u eigen auto. Je hebt autoverzekeraars zonder eigen risico, maar de meeste autoverzekeraars hanteren een eigen risico dat gemiddeld tussen de 120 en 150 euro ligt. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager u premie.

Groene kaart:
Bij het afsluiten van uw autoverzekering krijgt u een groene kaart in de vorm van een pasje of papieren. Deze groene kaart is het bewijs dat u verzekerd bent. Op de groene kaart staan uw kenteken, groene kaart nummer, in welke landen u verzekerd bent en vaak praktische informatie over de hulpverlening waar u recht op hebt.

Total loss:
Uw auto is total loss als het geen zin meer heeft om hem te laten repareren. Letterlijk ‘totaal verlies’. Uw auto kan total loss verklaart worden om 2 redenen: Als het technisch niet meer mogelijk is om uw auto te laten repareren of als de schade die herstelt moet worden economisch niet opweegt tegen de waarde van de auto.

Volledig casco:
De WA-volledig casco dekt alles wat de WA-beperkt casco ook dekt, plus de schade aan uw eigen auto. Het dekt dus de schade die je toebrengt aan anderen, aan je eigen auto, en andere onvoorziene mankementen. Het volledig casco verzekering word ook wel Allrisk verzekering genoemd.

Lease:
Een Lease auto is een auto die u als het ware huurt tegen een vaste periodieke prijs over een afgesproken periode. De auto is feitelijk van u maar juridisch is de lease auto niet uw eigendom.

No-claim:
Als u een autoverzekering heeft afgesloten, bouwt u bij u autoverzekeraar schadevrije jaren op. Dit geld voor autoschades die u claimt die niet u schuld zijn.  Als u veel schadevrije jaren heeft opgebouwd, betekent dat meer korting op u premie bij de autoverzekering.  Deze korting word de no-claim korting genoemd.

Oldtimers:
Een oldtimer noemen wij een auto die ouder is dan 25 jaar. Een oldtimer is een geliefd verzamelobject voor autoliefhebbers, die ze dan ook goed onderhouden. Zo behouden ze hun authentieke uitstraling.

WA:
Een WA verzekering is een autoverzekering die aangebrachte schade aan andere bestuurders dekt. Een WA verzekering is wettelijk verplicht. De volledige naam luidt : Wettelijk Aansprakelijkheid (WA).

Wegenbelasting:
De wegenbelasting is een vergoeding die iedereen met een auto standaard moet betalen voor het rijden op de wegen. Deze prijs kan echter wel verschillen. Dat hangt af van de volgende factoren: het gewicht van de auto, het soort brandstof waarmee u rijd, de provincie waar u woont en hoe u de auto van plan bent te gebruiken(zakelijk of privé).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *