Bestelauto verzekering

Bestelautoverzekering 

Wat veel mensen niet weten is dat je voor een bestelauto een aparte autoverzekering moet hebben, namelijk de bestelautoverzekering. Wanneer je een bestelauto bezit, dan is het in Nederland verplicht om een bestelautoverzekering te hebben. Sommige mensen hebben een bestelauto voor particulier gebruik, maar over het algemeen wordt een bestelauto gebruikt door bedrijven. Bakkers en andere bedrijven maken veel gebruik van een bestelauto. Een bestelautoverzekering verschilt niet zoveel van een gewone autoverzekering. Je kan je bestelauto net als een gewone auto namelijk op drie manieren verzekeren, namelijk WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Maar wanneer je de premies gaat vergelijken, dan zal je zien dat een bestelautoverzekering een stuk duurder is dan een gewone autoverzekering. Ook tussen de verschillende bestelautoverzekeringen zit aardig wat prijsverschil. Je kan aardig wat geld besparen door te kiezen voor een goedkope bestelautoverzekering. Zo kun je simpelweg verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, zo kun je veel geld besparen. En moet je moet erop letten dat je jezelf niet over verzekerd, kies de verzekering die goed bij jouw situatie past.

Wat is een bestelauto?
Maar voordat we in kunnen gaan op de inhoud een bestelautoverzekering, moeten we eerst weten wat er op het gebied van verzekeringen onder een bestelauto wordt verstaan. Want niet alle verzekeringsmaatschappijen hanteren dezelfde maatstaffen als het gaat om bestelauto’s, maar we verstaan onder de volgende kenmerken een bestelauto:

 • Een bestelauto heeft als taak: het vervoeren van goederen. Daarvoor heeft de auto een laadruimte nodig.
 • een bestelauto weegt, inclusief inzittenden en lading, maximaal 3500 kg (daarboven wordt het een vrachtwagen genoemd).

Het feit dat een bestelauto voornamelijk ingericht dient te zijn voor vervoer van goederen, wil niet zeggen dat een bestelauto geen zitplaatsen voor passagiers mag hebben. Soms heeft een bestelauto achter de bestuurdersstoel nog een extra bank voor passagiers met daarachter een laadruimte. Een auto met alleen zitplaatsen voor passagiers en geen duidelijke laadruimte wordt echter normaal gesproken geen bestelauto genoemd.

Welke bestelautoverzekering voor jou?
Bij een bestelautoverzekering heb je, net zoals bij autoverzekeringen, de keuze uit drie soorten dekkingen. Jij maakt zelf de keuze voor de dekking die bij jou past: WA, WA + beperkt casco en WA + volledig casco. Met een WA bestelautoverzekering bent u enkel gedekt tegen de schades die u veroorzaakt aan andere weggebruikers en voertuigen. Schade aan uw bestelauto is niet verzekerd. Met de dekkingsvorm WA+ ook wel beperkt casco genoemd bent u ook gedekt voor schade aan anderen, maar daarnaast ook voor schade aan uw bestelauto die ontstaan is als gevolg van onder andere brand, diefstal en natuurrampen. De meest uitgebreide vorm is de Allrisk bestelautoverzekering, deze verzekering wordt ook wel volledig casco genoemd volledig. Hiermee zijn alle schades die onder de andere dekkingsvormen vallen gedekt en daar bovenop ook schade aan het eigen voertuig, je bent dus volledig gedekt. Bij alle dekkingsvormen is het mogelijk dat de verzekeraar afwijkt, hierdoor is het verstandig dat je goed de polisvoorwaarden van je verzekeraar doorneemt. Neem de voorwaarden goed door, zo kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Dit is bij een normale autoverzekering ook het geval. Per verzekeraar kun je ook kiezen voor een aanvullend pakket, om nog beter verzekerd te zijn. Bij veel verzekeraars kun je het aanvullende gedeelte zelf samenstellen.

 

Bepaling van prijshoogte bij bestelautoverzekering
Er zullen, wanneer je een bestelautoverzekering afsluit, verschillende gegevens gevraagd worden, zowel over jou als over de bestelauto. Deze gegevens zullen de hoogte van de bestelautoverzekering bepalen. Denk hierbij aan:

 • Gegevens van de bestelauto (zoals merk en leeftijd)
 • Nieuwwaarde en dagwaarde van je bestelauto
 • Aantal kilometers dat er per jaar mee worden gereden
 • Het aantal jaar dat je een rijbewijs hebt
 • Schadevrije jaren
 • Gebruik je de bestelauto zakelijk of particulier
 • Waarvoor wordt de bestelauto gebruikt en wat wordt ermee vervoerd
 • Je postcode, sommige verzekeringsmaatschappijen houden met de premie rekening met
 • je woonplaats. Een verzekering zou in dat geval in de Randstad duurder zijn dan in rustige gebieden, simpelweg omdat in de stad een hogere kans is op schade of diefstal dan in een rustig gehucht.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *