Bootverzekering vergelijken | Vergelijkprijs.nl

Bootverzekering informatie : Vergelijken loont!

bootverzekeringEen boot is geen goedkope aanschaf, en het is dan ook logisch dat je hiervoor een goede verzekering wilt afsluiten. Net als bij een autoverzekering heb je ook bij een bootverzekering verschillende dekkingen waaruit je kunt kiezen. De leeftijd en de waarde van de boot zijn een belangrijke factor als het om de dekking en de daarbij behorende premie gaat. Ook de vaargebieden spelen een grote rol bij het verzekeren van je boot.

 

 

Verschillende soorten dekkingen

Het verzekeren van iets kan in sommige gevallen verwarrend zijn want er zijn verschillende soorten dekkingen waaruit je kunt kiezen. Om je een beter overzicht te geven van de verschillende soorten dekkingen vindt je hieronder een overzicht dat het mogelijk maakt om de juiste verzekering te kiezen.

  • Wettelijk aansprakelijkheidsverzekering (WA) : Deze verzekering vergoedt alleen de schade aan derden bij een ongeval. Je kunt de WA dekking natuurlijk uitbreiden als je dit wilt.
  • WA en diefstal: Naast de dekking voor schade aan derden de dekking dat je de schade die door diefstal ontstaat aan je eigen boot, vergoedt krijgt. Heb je zelf schade aan je boot veroorzaakt door bijvoorbeeld een aanvaring, dan wordt dit niet vergoed.
  • WA en brand: Naast de dekking voor schade aan derden ben je met de verzekeringsvorm gedekt tegen brandschade of bij blikseminslag aan je eigen boot. De schade die aan je eigen boot ontstaat door een aanvaring die je zelf veroorzaakt hebt is niet gedekt.
  • WA, diefstal en brand: Naast de dekking voor schade aan derden (WA), ben je nu ook verzekerd voor schade die ontstaan is door blikseminslag, brand of diefstal. Schade die door jezelf is veroorzaakt, denk hierbij aan een aanvaring, valt niet onder deze dekking.

WA, all risk (volledig casco): Deze verzekering is de meest complete verzekering voor je boot. Naast alles wat onder diefstal en branddekking valt en dus wordt vergoed, wordt ook de schade aan je eigen boot vergoed. Zelfs al is de schade door jezelf veroorzaakt, dan nog wordt deze vergoed.

Let op!!

Als je een kleine boot hebt zoals een kano, roeiboot of een boot met minder dan 4 pk, dan hoef je hiervoor geen verzekering af te sluiten. In geval van schade aan derden valt wordt dit gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP).

Zijn de vaargebieden van invloed op mijn verzekeringspremie?

Ja de vaargebieden spelen een grote rol als het gaat om de verzekeringspremie. In de regel worden de vaargebieden aangegeven als vierkanten ( klein vierkant en groot vierkant). De coördinaten om een vierkant aan te duiden kunnen per verzekeraar verschillende zijn. Iedere verzekeraar hanteert weer andere normen.

Is het vermogen van de motor en het type vaartuig van invloed op mijn verzekeringspremie?

Jazeker, hoe meer pk’s een boot heeft hoe hoger de premie in de regel uitvalt. Ook het type van je boot speelt een belangrijke rol voor de hoogte van de verzekeringspremie.

Woon je op het water?

Ook als je op het water woont, moet je je boot verzekeren, sluit hiervoor in ieder geval een WA verzekering af. De locatie waar de boot ligt is van groot belang voor de verzekeringspremie en de eventuele aanvullende verzekering. Als je de boot in de jachthaven hebt liggen dan kun je buiten de WA verzekering ook nog kiezen voor een uitgebreidere dekking. Je boot dan wel in een bewaakte en afgesloten jachthaven liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *