Energie besparen | Vergelijkprijs.nl

Energie bespaar tips

energie-besparenLicht

Veel huishoudens hebben niet door hoeveel zij jaarlijks uitgeven aan licht. Een huishouden geeft gemiddeld 14% van de totale elektriciteit uit aan verlichting. Dit kunt u echter aanzienlijk verminderen. Ten eerste kunt u in plaats van gloeilampen, kiezen voor energiezuinige lampen zoals spaarlampen en led-lampen.

Een spaarlamp of led-lamp gebruikt namelijk 5 keer minder stroom dan een gloeilamp. Door hiervoor te kiezen zullen uw energieprijzen aanzienlijk verlaagt zijn. Ten tweede vergeten veel mensen dat we ook nog helder daglicht buiten hebben. Als u de gordijnen en lamellen opengooit zult u zien dat daglicht vaak genoeg licht geeft en een lamp niet meer nodig is.

Verder is het handig als u de meest gebruikte lampen als eerst vervangt door milieuvriendelijkere en duurzamere lampen. Deze lampen hebben vaak veel Watt en staan de hele dag onnodig aan. Door ze te vervangen door bijvoorbeeld spaarlampen bespaart u niet alleen geld maar helpt u ook mee aan een beter milieu. Het komt vast ook weleens voor dat u even snel boodschappen gaat doen en dan alle lichten (en misschien zelfs andere apparaten) aan laat staan. Dit is erg zonde van de stroom. check dus altijd voordat u uw huis verlaat of alle lampen uit staan.

Gooi verder altijd uw gloeilampen en halogeen lampen in de vuilnisbak. u kunt uw kapotte spaarlampen, afgedankte tl-buizen, led-lampen en armaturen apart inleveren. Als u uw energiekosten precies wilt vergelijken en inpassen in uw huis, kunt u zich laten adviseren. Dit kan u helpen om uw energiekosten per maand te verlagen en mee te helpen aan een beter milieu.

Het gebruik van een dimmer op uw lampen is erg handig voor het krijgen van de juiste hoeveelheid sfeerverlichting. Maar efficiënt is het niet want het verbruikt veel energie. Het maximale vermogen van een lamp bepaald namelijk het grootste gedeelte van het energieverbruik. Als u de maximale stand van een lamp niet gebruikt is het beter om te kiezen voor een lamp met een lager wattage.

Energie besparenHuishoudelijke apparaten

Het komt vaak voor dat mensen de stekker van hun apparaten in het stopcontact laten zitten ten alle tijden. Dit is echter helemaal niet nodig als je ze niet gebruikt.

Een tip om uw energiekosten goedkoop te houden is dan ook om al uw apparaten uit te zetten die uw niet gebruikt. Laat alleen de apparaten aanstaan die uw dagelijks gebruikt, of apparaten die weinig energie verbruiken. Bekijk hierbij ook goed of het apparaat echt uit staat of op de ‘stand-by’ modus. Als dit het geval is gebruikt het apparaat namelijk nog steeds energie. Ook is het belangrijk om uzelf af te vragen; ‘heb ik dit apparaat wel echt nodig?’. Gaat u het apparaat wel degelijk regelmatig gebruiken? Is het antwoord nee, dan is het beter om het apparaat niet te komen. Kijk of u het misschien tijdelijk kunt huren of lenen van kennissen of vrienden.

Een goed voorbeeld van een bespaartips: gebruik liever een ventilator in plaats van een airco. Een ventilator is energiezuiniger dan een energie zuigende airco, en maakt daarbij ook minder geluid.

Ook is het handig om apparaten die oplaadbaar zijn, niet langer op te laden dan nodig is. Laders zullen dan energie blijven gebruiken. Trek dus op tijd de stekker uit je telefoon, elektrische tandenborstel of kruimeldief.

Let bij de aankoop van een apparaat altijd op het energielabel. Hierin is energielabel A het zuinigst. Bij apparaten als wasmachines, drogers, vaatwassers en koelkasten kun je kiezen voor energielabel A+++. Dit is het aller zuinigste energielabel. Ook is handig om het volgende in acht te nemen bij een defect apparaat: is het economisch het slimst om het te laten repareren of een nieuwe te kopen? Soms wegen de reparatiekosten niet op tegen de waarde wat het apparaat op dat moment heeft. Het is dan beter om te gaan voor een nieuw model van het apparaat. Vaak is deze ook veel zuiniger dan het oudere model en heeft het een zuiniger energielabel. Echter zijn erg zuinige apparaten wel weer duurder in de aanschaf.

De koel- en vrieskast nemen maar liefst 17% van het totale elektriciteitsverbruik in huis op. Het is dus beter om een zuinige koel- en vrieskast te nemen. Wel is het belangrijk om een koelkast te kiezen die qua formaat bij jou past. Een te grote koelkast die amper gebruikt word staat anders voor niets zoveel inhoud te koelen. Dat kost veel kostbare energie. Het is het best om de koelkast niet direct tegen de muur te zetten maar er een paar centimeters tussen te laten zodat de warmte daar tussen kan. Dat scheelt in het energiegebruik van het apparaat. Zet de koelkast het liefst op een koude plek, zeker niet te dicht bij een verwarming, heet fornuis of in de zon. Dit kan het apparaat eerder beschadigen. Kijk bij het kopen van je koel- en vrieskast ook weer naar het zuinigste energielabel wat beschikbaar is, namelijk het energielabel A+++.

Het is handig om een stekkerdoos aan te schaffen. Hierdoor maakt u het uzelf een stuk makkelijker want alle elektrische apparaten kunnen met een druk op de knop uitgeschakeld worden. Zo is er geen kans dat u een apparaat vergeet uit te zetten.

Een laatste tip is om een energiemeter is huis te hebben. Zo kun je goed meten of uw energiekosten aanzienlijk zijn gedaald nadat uw deze tips in acht heeft genomen. zo niet, dan is het misschien een optie om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Vergelijk eerst welke energieleverancier het goedkoopst voor zomaar over te stappen.

energie besparenIsolatie

Een goede isolatie zorgt niet alleen voor meer comfort in het huis, het houd ook de warmte vast. Als u een slechte of geen isolatie in uw huis hebt, gaat de warmte door kieren en ramen zo weer naar buiten.

Dit zorgt ervoor dat de verwarming extra hard moet draaien om dit warmteverlies te compenseren en dat kost veel energie. Kies voor isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde. Een investering in Gevelisolatie rendeert als een spaarrekening met 12 procent rente. Ook andere isolatiemanieren zoals Dakisolatie(9 procent), Vloer- en bodem isolatie( 8 procent) en Dubbel glas( 7 procent) hebben een goed rendement. Zorg er ten alle tijden voor dat het isolatiemateriaal goed aansluit op het huis, geen kieren en gaten heeft en geen vochtproblemen. Anders zal de isolatie namelijk niks opleveren.

energie meterEnergiemeter

Een energiemeter is een handig apparaat waarmee u het energieverbruik per apparaat in uw huis kunt berekenen. Zo kunt u zien wat de echte energie slurpers zijn en hoe u energie kunt besparen waardoor u een goedkopere energierekening krijgt.

Je kunt kiezen voor een gewone energiemeter; je steekt de energiemeter in het stopcontact en steekt dan de stekker van het gekozen apparaat erin. U kunt ook kiezen voor een slimme energiemeter. Deze heeft een communicatie module en stuurt de gegevens door naar de energieleverancier. Dit heeft echter ook een nadeel omdat de energieleverancier uw gegevens kunt lezen en er zo een stukje privacy verdwijnt.

heet water energie besparenEnergie besparen op warm water

Er valt veel te besparen op het gebied van water. Ten eerste is het belangrijk om nooit de kraan onnodig open te laten staan. Hetzelfde geld voor het te lang aan laten staan van de douche. Met een waterbesparende douchekop gebruikt u minder water tijdens een douchebeurt en dus minder energie.

Ten tweede kunt u ervoor kiezen om eens wat korter te douchen of af te wassen in plaats van de vaatwasser te gebruiken. Kies hierbij dan ook voor lauwwarm water in plaats van heet water.
Bij een lekkende kraan is het van belang om hem zo snel mogelijk te laten maken. Er kan anders warmte en water ontsnappen die u niet gebruikt. Ongemerkt kost deze lekkage toch tientallen euro’s die u op deze manier kunt besparen.
Het is het beste om uw geiser, boiler of ketel zo dicht mogelijk te plaatsen bij de plekken waar het meeste warm water word gebruikt. Water koelt namelijk af terwijl het door de leidingen loopt naar de plek waar je het water afneemt. De plaats van u geiser is dus van invloed op het energieverbruik. Door de meest efficiënte locatie te kiezen om de geiser, boiler of ketel te plaatsen kunt u dus ook energie besparen.
Ook is het van belang dat u niet teveel water verbruikt bij het koken. Kook niet teveel water voor het maken van een kopje thee of het bereiden van gerechten. Let op hoeveel nodig is.

energie besparenEnergiestand

Een computer, tablet en laptop hebben de mogelijkheid om het apparaat op energiestand te zetten. Dit word ook wel de Sluimerstand of slaapstand genoemd. Het betekent dat je het apparaat niet volledig uitzet omdat je het regelmatig gebruikt en aan en uitzetten dan weer te veel tijd kost.

Het voordeel van de energiestand aanzetten is dat je snel weer aan de slag kan zonder het apparaat weer helemaal op te starten. Het nadeel echter is dat het alsnog energie verbruikt als je hem in deze stand hebt staan. Ook kan het schadelijk zijn voor het apparaat om het zo lang aan te hebben staan. Beter is dus om het apparaat uit te zetten wanneer je weet dat je het de komende uren niet zult gaan gebruiken. Hiermee bespaar je een hoop energie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *