Europese zorgpas (EHIC) | Vergelijkprijs.nl

europese zorgpasEuropese zorgpas (EHIC)

In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben, maar hoe zit het als je tijdelijk naar het buitenland gaat? Is de Nederlandse zorgverzekering dan genoeg of moet er een aanvullende zorgverzekering afgesloten worden? Een oplossing voor een tijdelijk bezoek aan het buitenland is de EHIC, de European Health Insurance Card, beter bekend als de Europese zorgpas. Maar wat doet de EHIC eigenlijk?

De Europese zorgpas (EHIC)
Sinds 1 januari 2006 is het ook in Nederland mogelijk een Europese zorgpas oftewel een European Health Insurance Card (EHIC) aan te vragen. De EHIC wordt in een aantal andere landen binnen de EEG al langer uitgegeven. De EHIC geeft jou het recht op medisch noodzakelijke zorg vergelijkbaar met wat er in Nederland in het basispakket zit. De EHIC is een soort garantie dat jij verzekerd bent in Nederland en dat de zorgverzekeraar de kosten zal betalen voor de medisch noodzakelijke zorg tegen de laagste prijsklasse. Let wel op, privéklinieken accepteren de Europese zorgpas vaak niet, omdat deze niet in de standaard zorgpakketten zijn opgenomen.

Dekking tijdens wintersport
Geneeskundige kosten in het buitenland worden niet altijd volledig vergoed door je basis zorgverzekering. Daarom is het verstandig om een reisverzekering met dekking voor medische kosten af te sluiten. Je bent dan ook verzekerd als je na een val op de skipiste met een banaan naar beneden moet. Maar ook als je met een helikopter van een berghelling moet worden vervoerd. Dit soort bijzondere kosten zijn meestal alleen gedekt op je reisverzekering. Daarnaast wordt je bij een wintersportblessure vaak naar een privékliniek gebracht. Deze klinieken rekenen een hoger tarief dan gebruikelijk in Nederland. Jouw basisverzekering vergoedt alleen de kosten voor spoedeisende hulp tot het maximaal in Nederland geldende tarief, basisdekking dus. Wanneer je achteraf niet met een forse nota wil worden geconfronteerd is het belangrijk dat je zowel de dekkingen medische kosten als wintersport meeverzekerd op je reisverzekering.

Alarmcentrale
Neem als je medische hulp nodig hebt in het buitenland altijd contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. De medewerkers vertellen je of de verzekeraar de medische kosten vergoedt. Bij sommige zorgverzekeraars vergoedt de verzekering alleen de kosten als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. De medewerkers van de alarmcentrale kunnen je ook vertellen naar welke dokter of ziekenhuis je mag gaan. Het telefoonnummer van de alarmcentrale staat op de Europese Zorgpas.

De Europese zorgkaart is geldig in de volgende landen: Australië, België, Cyprus (Griekse deel), Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Hongarije, Ierland, IJsland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Macedonië, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Zweden, Zwitserland.

E-111 formulier
De EHIC vervangt het huidige E-111 formulier en heeft als doel de procedure met betrekking tot het verkrijgen van medische hulp voor Nederlandse verzekerden in het buitenland en de afwikkeling rondom de verleende hulp voor buitenlandse zorgverleners te vergemakkelijken. Voor enkele landen waarvoor de Europese zorgkaart niet geldt, kunt u een zogeheten E-111formulier aanvragen. Dit formulier geeft ook recht op noodzakelijke medische zorg zoals dat in de betreffende landen gebruikelijk is. Een E-111 formulier kan je gebruiken in Bosnië-Herzegovina, Servië, Montenegro, Kaapverdische Eilanden, Marokko, Tunesië en Turkije.

Hoe kom je aan een Europese zorgpas?
Elke burger die een basisverzekering heeft afgesloten en voor een tijdelijke periode naar het buitenland gaat voor bijvoorbeeld vakantie of werk, kan kosteloos in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en dient daarom voor elk gezinslid apart te worden aangevraagd. De Europese zorgpas moet door alle zorgverzekeraars aangeboden worden. Op een paar positieve uitzonderingen na, moet je daar helaas zelf om vragen. Gelukkig is dit heel gemakkelijk: een telefoontje of een mailtje naar de verzekeraar met het verzoek om een EHIC is meestal voldoende. Vaak is er ook gewoon op de website van de verzekeraar een aanmeldingsformulier te vinden. Zij sturen de gratis pas dan zo snel mogelijk naar je toe. Vaak gebeurt dat al binnen enkele dagen. Toch kan het geen kwaad er rekening mee te houden dat het langer kan duren. Vraag daarom de Europese zorgpas ruim voor je vakantie aan, dan ben je verzekerd van hulp!

Je kan hier de zorgverzekeringskaart aanvragen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *