Goedkope zorgverzekering | Vergelijkprijs.nl

Goedkope zorgverzekering

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is wettelijk verplicht een basisverzekering te hebben. Deze basisverzekering dekt de standaardzorg van bijvoorbeeld huisarts, ziekenhuis of apotheek. Daarnaast kunt u zich aanvullend verzekeren voor kosten die niet in het basispakket zitten. Deze regels zijn allemaal vastgesteld in de zorgverzekeringswet. Maar wat houdt de zorgverzekeringswet in?

In 2006 is de Ziekenfondswet vervangen door de Zorgverzekeringswet (ZVW). Hierdoor bestaat niet langer het onderscheid tussen mensen die verzekerd zijn bij het ziekenfonds of bij een particuliere verzekeringsmaatschappij. In plaats daarvan moet iedereen ouder dan 18 jaar verplicht een wettelijk vastgestelde basisverzekering afsluiten. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Verzekeraars moeten alle klanten accepteren die een basispakket willen afsluiten. Natuurlijk kun je daarnaast ook voor een aanvullende verzekering kiezen. De pakketten van de aanvullende verzekeringen verschillen per verzekeraar, net als de hoogte van de premie. Voor de aanvullende verzekering is de verzekeraar niet verplicht je te accepteren. Een andere verandering: in 2008 is de no-claim regeling vervangen door het verplicht eigen risico. Dit houdt in dat verzekerden van 18 jaar en ouder in de basisverzekering een verplicht eigen risico van 220 euro hebben. Het verplicht eigen risico geldt niet voor huisartsenzorg, verloskundige zorg, kraamzorg, gratis bevolkingsonderzoeken (zoals het borstkankeronderzoek), de griepprik voor risicogroepen en de zorg die door je aanvullende verzekering wordt vergoed. Daarnaast kunnen bepaalde groepen chronisch zieken een financiële compensatie krijgen.

Basisverzekering
De basisverzekering is verplicht door de overheid. De prijs van de basisverzekering is ook vastgesteld door de overheid. De basisdekking is over het algemeen voldoende om verzekerd te zijn van een goede basis aan dekkingen. Bezoeken aan uw huisarts en ziekenhuis opnames zitten in het pakket en ook op de meeste medicijnen hebt u recht. In sommige gevallen kan het wenselijk zijn om een aanvullende dekking af te sluiten. Bijvoorbeeld voor de fysiotherapie gelden er beperkingen in het basispakket. Voor de tandarts moet u als volwassene een aanvullende dekking afsluiten. Er waren tot 2006 twee soorten verzekeringen, de particuliere zorgverzekering en de ziekenfondsverzekering. Boven een bepaalde inkomensgrens verviel het recht op de ziekenfondsverzekering en moest de duurdere particuliere verzekering afgesloten worden. Voor iedereen geldt tegenwoordig dezelfde verzekering, dus iedereen heeft nu een gewone zorgverzekering.

Aanvullende zorgverzekering
Naast de basisverzekering is er ook nog een aanvullend gedeelte. In tegenstelling tot de basisverzekering is het aanvullende gedeelte niet verplicht door de overheid, het is optioneel. U kunt er zelf voor kiezen hoe breed u verzekerd wilt zijn, het is wel zo hoe breder hoe duurder. De prijs is ook niet vastgesteld door de overheid, dus die weerhoudt u er niet van voor een goedkope zorgverzekering te kiezen.

In tegenstelling tot de basisverzekering kent de aanvullende verzekering geen acceptatieplicht. Dus of je een aanvullende verzekering bij een verzekeraar kunt afsluiten hangt van het acceptatiebeleid van een ziektekostenverzekeraar af. De acceptatievoorwaarden bepalen verzekeraars zelf en verschillende dus onderling. Het is daarom raadzaam de voorwaarden van de aanvullende zorgverzekering goed te lezen.

Naar aanleiding van discussies op tv en internet, twijfelen veel mensen over het nut van een aanvullende zorgverzekering. Die twijfel is deels terecht, een aanvullende ziektekostenverzekering is voor sommige mensen inderdaad een overbodige luxe. Maar dat geldt lang niet voor alle mensen. Integendeel, veel mensen hebben juist profijt bij een aanvullend zorgpakket.

Goedkope zorgverzekering
Het basispakket ziet er bij iedere verzekeraar hetzelfde uit, dat heeft meestal ook dezelfde prijs. Het aanvullende pakket ziet er bij iedere verzekeraar anders uit, bij veel verzekeraars kun je dit tegenwoordig zelf samenstellen. Hoewel het basispakket is voor iedereen verplicht en de prijs van te voren samengesteld, het aanvullende gedeelte niet. Daarom kan je bij het aanvullende gedeelte veel geld besparen en kiezen voor een goedkope zorgverzekering. Als je een goedkope zorgverzekering wilt kun je gewoon een aanvullend gedeelte nemen dat niet zoveel dekt. Maar je kunt ook verzekeraars onderling vergelijken om de goedkoopste te zoeken. Er zijn tegenwoordig speciale sites waar je verzekeraars kunt vergelijken.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *