Groene gas | Vergelijkprijs.nl

Groen gas

wat is groen gas?

In Nederland is elk huishouden naast elektriciteit ook aangesloten op een gasnetwerk. Over dit gasnetwerk word aardgas getransporteerd, die ervoor zorgt dat wij ons gasfornuis kunnen gebruiken, en dat we onze kachel kunnen opstoken.

Echter is het zo, dat aardgas een grondstof is die niet werkelijk te produceren valt. Het is een product die we uit grote (gas)bellen op bepaalde plekken diep uit de grond kunnen halen, en na bewerking kunnen gebruiken als brandstof in huizen. Omdat deze grondstof niet zelf te creëren is, maar een proces is van bizar veel jaren, is de kans groot dat dit spoedig op zal raken en dat aardgas niet meer te krijgen is. (deze vorm van brandstof wordt ook wel fossiele brandstof genoemd).
Naast dat het beter voor de natuur is, is groen-gas ook een oplossing voor de langer termijn. Dit product wordt milieu vriendelijk geproduceerd door de mensheid zelf. Dit wordt gedaan door middel van huisafval, tuinafval, koeien mest en veel meer soorten menselijk en natuurlijk afval wat wij en de dieren creëren. Door deze producten door een bepaald milieu vriendelijker traject te laten gaan ontstaat er biogas. Deze biogas was bewerkt en gezuiverd waarna het de naam draagt “Groen gas”.

Kan ik thuis groen gas krijgen?

Elk huis in Nederland zou gebruik kunnen maken van Groen gas. Om zeker te weten dat u dit product geleverd krijgt, wordt groen gas gecertificeerd geleverd. Omdat deze vorm van gas dezelfde eigenschappen heeft als aardgas, hoeven de gasleidingen in huis en onder de grond hier niet voor aangepast worden.
Helaas is deze techniek nog niet zover dat het ook werkelijk al aan te vragen is bij gasmaatschappijen om het thuis te laten leveren.

Groen gas als auto brandstof

Groen gas wordt al wel geleverd bij diverse tankstations. Hierdoor kunnen auto’s rijden op groengas en op deze manier een steentje bij dragen aan het milieu. Naast dat het minder schadelijk is voor het milieu, is het ook minder schadelijk voor u motor in de auto. Een auto moet wel geschikt zijn voor groen gas, u kunt dus niet zomaar met een normale auto die op gas rijd, groen gas tanken.

Waarom zou ik deze vorm van gas willen gebruiken?

Net zoals groene energie, is groen gas een ‘up-comming’ product die steeds meer in de maatschappij gaat meespelen. Fossiele brandstoffen raken op, en daardoor steeds duurder, groen gas wordt op een milieu vriendelijke manier geproduceerd, en veel gasmaatschappijen proberen groen gas te leveren in samenwerking met goede doelen (die zicht richten op het natuurbehoud op de wereld). Hierdoor wordt er door u en mij een steentje bijgedragen aan het behoud van de natuur en schone lucht op de wereld. Naast het milieu aspect, is het ook een belangrijk Nederlands “project”. Op diverse locaties in Nederland wordt er geëxperimenteerd, op diversiteit van gebruik, en bied het daarnaast weer nieuw werkgelegenheid!

Veiligheid groen gas

Wat betreft de veiligheid van groen gas ligt deze net zo hoog als dat van aardgas. De Nederlandse transporteurs en netbeheerders hebben hoge eisen en strenge regels. Naast dat het ook werkelijk “groen” (milieuvriendelijk) moet zijn, moet ook deze gas aan bepaalde eisen voldoen, zodat het veilig door de leidingen getransporteerd kan worden, en ook veilig als brandstof uiteindelijk gebruikt kan worden.

Kosten groen gas

Omdat groen gas nog niet als “groene energie”  aangeboden wordt, is het nog moeilijk te bepalen wat de prijzen zullen zijn hiervoor, wanneer we dit als vervanging zouden willen van aardgas in huis.
Voor een Liter groen gas voor de auto ligt de prijs tussen de €0,99 en €1,025 per liter. (Hou er wel rekening mee dat dit alleen kan als  de auto hier geschikt voor is).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *