Oldtimerverzekering vergelijken? | Vergelijkprijs.nl

oldtimerverzekeringOldtimerverzekering

Een oldtimer is iets unieks, iets bijzonders waar je in de regel lang naar hebt gezocht en misschien nog langer voor hebt gespaard. Je wilt dan dat je oldtimer dan ook goed verzekeren! Er is sprake van een oldtimer (bij auto’s) als een bepaald model al meer dan 25 jaar niet meer wordt gemaakt. Motor- of bromfietsen moeten 30 jaar of ouder zijn voordat er sprake is van een oldtimer.

De regels voor de bezitters van oldtimers

Een oldtimer is vrijgesteld van het betalen van wegenbelasting en dat heeft als voordeel dat je wat meer geld overhoud om aan je oldtimer te besteden. Het vervangen van onderdelen van een oldtimer is vaak een dure aangelegenheid, als je dan geen wegenbelasting hoeft te betalen is dit natuurlijk alleen maar gunstig.

2008 verandering in de regels voor de bezitters van een oldtimer

In 2008 is de wet aangepast i.v.m. de wegenbelasting, voor de oldtimer bezitters geld dat voertuigen die op 1 januari 2012 ouder zijn dan 25 jaar vrijgesteld blijven van het betalen van wegenbelasting. Voertuigen van na 31 december 1986 vallen niet meer binnen de nieuwe regeling.

Moet mijn oldtimer ook een APK keuring hebben?

Ja, een Algemene Periodieke Keuring (APK) is verplicht voor een oldtimer. Alleen voertuigen die voor 1960 gebouwd zijn krijgen hiervoor vrijstelling. De oldtimer moet eens in de twee jaar APK worden gekeurd. De reden dat een oldtimer maar eens in de 2 jaar gekeurd hoeft te worden ligt aan het feit dat de oldtimerbezitters hun voertuig zelf goed onderhouden.

Federatie Historische Automobiel en Motorfietsclubs (FEHAC)

Als je een oldtimer bezit kun je ervoor kiezen om je aan te sluiten bij een oldtimerclub. Een dergelijke club organiseert vaak bijeenkomsten, ritten of rally’s. In de regel kun je je voertuig ook laten taxeren, veel oldtimer bezitters zijn aangesloten bij de FEHAC. Deze overkoepelende organisatie zorgt ervoor dat het Nederlandse historische erfgoed in stand wordt gehouden.

De oldtimerverzekering 

Voor je een oldtimer kunt gaan verzekeren moet je op bepaalde punten letten, en je moet goed op de voorwaarden letten bij het afsluiten van een oldtimerverzekering.

De FEHAC heeft doormiddel van een onderzoek vastgesteld dat de oldtimerverzekering minimaal aan de volgende acht eisen moet voldoen.

 1. Er is geen leeftijdsdiscriminatie, de leeftijd van de verzekerde/ bestuurder doet dus er dus niet toe!
 2. Erkenning van de clubtaxaties.
 3. Geen koppelverkoop met de dagelijkse auto.
 4. Er is een altijd-terug-garantie na een ongeval van het voertuig.
 5. Cascoschade moet goed zijn geregeld.
 6. Je mag zelf kiezen waar je voertuig hersteld wordt.
 7. Dat je je voertuig terug krijgt na een total loss schade.
 8. Er mogen geen beperkingen zijn tijdens regelmatigheidsritten en toeren.

Er worden door de meeste verzekeringen toch vaak beperkingen opgelegd, vooral als het gaat om het terug krijgen van je oldtimer na een total loss schade. Ook bij regelmatigheidsritten en toeren wordt er toch nog vaak beperkingen door de verzekering opgelegd.

Vragen die je kunnen helpen bij het zoeken naar een goede oldtimerverzekering.

 • Het gebruik, rijd je veel of juiste weinig met je oldtimer, denk hierbij aan de kilometers.
 • Je oldtimer, is het alleen maar hobby, of maak je dagelijks gebruik van je voertuig?
 • Hoe oud is je voertuig?
 • Welke risico’s wil je gedekt hebben?

Verzekeringen vergelijken loont zich dat?

Ja in ieder geval! Het vergelijken van verzekeringen is altijd aan te raden. Vraag bij zoveel mogelijk verzekeringsmaatschappijen offertes aan. Door offertes te vergelijken krijg je een duidelijk beeld van de regels en de voorwaarden die een verzekering stelt. Offertes kun je gemakkelijk online aanvragen, dit scheelt veel tijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *