Veelgestelde vragen over Autoverzekeringen | Vergelijkprijs.nl

Wat voor verschillende verzekeringen zijn er?

Er is een ruime keuze aan autoverzekeringen, maar welke past nu bij jou? Vindt de autoverzekering die aan jouw wens voldoet door simpelweg een paar gegevens in te vullen.

 • W.A. verzekering: In Nederland is het verplicht dat iedereen minsten een W.A. verzekering heeft afgesloten voor zijn/ haar auto! W.A. staat voor wettelijke aansprakelijkheid, deze verzekering dekt de schade aan derden. Een W.A. verzekering dekt alleen de schade van de ander, dus niet de schade aan jouw auto. In de regel wordt voor auto’s van acht jaar en ouder enkel een W.A. verzekering afgesloten.
 • Beperkte verzekering: In de regel voor auto’s tussen drie en acht jaar! Een beperkte cascodekking dekt in tegenstelling tot de W.A. verzekering in bepaalde gevallen ook de schade aan eigen auto. Onder de beperkte cascodekking valt, diefstal, weersinvloeden, brand, botsing met een dier en ruitschade. In de verzekeringspolis staat precies omschreven welke schade in bepaalde situaties is gedekt. De schuldvraag is in dit geval niet van betekenis.
 • Volledige cascoverzekering/ All-risk verzekering: Dit is de meest uitgebreide autoverzekering. Een all-risk verzekering dekt in de meeste gevallen ook de schade aan je eigen auto en wordt in de regel afgesloten voor auto’s tot drie jaar.

Aanvullende verzekeringen

 • Rechtsbijstandverzekering: Deze verzekering is gekoppeld aan de auto, het maakt dus niet uit wie op het moment van het voorval de auto bestuurde. Bij het claimen van smartengeld of een vergoeding voor inkomsten is juridische ondersteuning erg belangrijk. *
 • Schade inzittendeverzekering (S.I.V.): Deze verzekering dekt de gelden schade bij (blijvende)invaliditeit en/ of overlijden. Voor de uitkering is het niet relevant wie er schuld heeft. De dekking van de S.I.V. overlapt voor een groot deel de (eveneens verplichte) zorgverzekering en de W.A. verzekering.
 • Ongevallen inzittendeverzekering: Deze verzekering dekt de schade bij overlijden of blijvende invaliditeit, maar keert slechts eenmalig een vast bedrag uit. Deze uit te keren bedragen zijn vooraf vastgelegd in de
  betreffende polis. Ook hier speelt de schuldvraag geen enkele rol.* LET OP! Wanneer je al een (gezins)rechtsbijstandsverzekering hebt met een “verkeersmodule” dan heb je geen extra verkeersrechtsbijstandsverzekering meer nodig.

Pechhulp meeverzekeren?

Pechhulp is bij de meeste autoverzekeringen niet standaard inbegrepen. Je kunt in plaats daarvan een aparte pechhulpverzekering of een aanvullende module afsluiten.

Verzekeringspremie, hoeveel wil ik gaan betalen?

Net als bij andere verzekeringen kan ook de premie van de autoverzekering erg variëren. Verzekeraars berekenen ieder op hun eigen wijze de premie die ze in rekening brengen. Bepaalde factoren spelen echter een rol bij het berekenen van de premie zoals je leeftijd en het gewicht van de auto.

Wat wordt bedoeld met accessoires bij een autoverzekering?

Alles wat niet behoord tot de standaarduitrusting van je auto wordt beschouwd als accessoires, dus alles wat in principe na aflevering van de auto wordt toegevoegd! Een alarminstallatie bijvoorbeeld wordt vaak pas later toegevoegd, dit wordt dan als accessoires beschouwd.

Zijn mijn vrienden ook verzekerd als ze in mijn auto rijden?

De auto zelf is in principe verzekerd, het maakt hierbij niet uit of er iemand anders op dat moment in de auto rijd. Dit verandert echter als iemand bijvoorbeeld je vaste vriend of vriendin regelmatig in jouw auto rijdt. In een dergelijk geval moet je dit melden aan de verzekering.

Ik heb een voetganger aangereden, wat gebeurt er dan met mijn no-claimkorting?

Een voetganger of fietsen gelden als zwakke verkeersdeelnemers, en deze zwakke partij wordt vaak in het gelijk gesteld. Zelfs als je als automobilist kunt bewijzen dat je geen schuld hebt, dan nog wordt de voetganger of fietsen in het gelijk gesteld. Als je de schade gaat claimen bij je verzekering dan heeft dat zeker invloed op no-claimkorting!

Is een autoverzekering altijd verplicht?

Als je een auto bezit dan ben je verplicht om hiervoor in ieder geval een WA verzekering af te sluiten. alle andere verzekeringssoorten zoals beperk casco of casco zijn optioneel, dit is dus niet verplicht! Als je rijd in een auto die niet is verzekerd dan ben je strafbaar. Je loopt dan niet alleen de kans op een grote boete maar je loopt ook een groot risico wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt.

Let op!!
Een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) dekt alleen de schade aan derden, dus niet de schade aan je eigen auto!

Wat zijn nu precies de kosten van een autoverzekering?

Voor het afsluiten of wijzigen van een autoverzekering worden kosten in rekening gebracht. Hier volgt een overzicht van de kosten waarmee je rekening moet houden.

 • Poliskosten: Zodra je een autoverzekering afsluit moet er een polis worden opgesteld door de verzekeraar. Deze poliskosten worden in rekening gebracht. Dit geld ook voor het wijzigen van een autoverzekering, immers de polis moet dan worden aangepast.
 • Prolongatiekosten: Denk hierbij aan de administratiekosten het betalen van de premie doormiddel van een acceptgirokaart. Ook bij automatische afschrijving zijn er administratiekosten. De hoogte van de administratiekosten kan verschillend per verzekeraar.
 • Beëindigingskosten: Ja, ook wanneer je de verzekering beëindigd worden hiervoor kosten in rekening gebracht. Vaak kun je deze kosten laten verrekenen met de terug te ontvangen premie. Deze kosten worden door verzekeraar vastgesteld en kan dus verschillen per verzekeraar.

Is mijn auto ook in het buitenland verzekerd?

In principe is een autoverzekering geldig in de meeste landen, dit geld ook voor landen die buiten de EU vallen. Op de groene kaart die je van de verzekering hebt ontvangen staan de landen waar de autoverzekering geldig is. Deze groene kaart moet je altijd bij je hebben als je met de auto naar het buitenland gaat. De groene kaart wordt gebruikt voor schadegevallen in het buitenland.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *