Veelgestelde vragen energie

Veelgestelde vragen over energie

Waarom overstappen?

De reden waarom veel huishoudens na verloop van tijd (vaak na een jaar) overstappen van de ene energie leverancier naar de andere energie leverancier, heeft te maken met het feit dat je bij een energie leverancier vaak vast zit aan een jaar contract. Na een (contract)jaar bied het andere energie leveranciers de mogelijkheid door middel van scherpe aanbiedingen en scherpe energieprijzen, consumenten naar hun energiemaatschappij te trekken. Daarnaast wordt er vaak gebruik gemaakt van de overstap mogelijkheid, omdat de oude energie leverancier niet voldeed aan de verwachtingen die de consument van deze energie leverancier had.

Contract
Bij veel energie leveranciers wordt er gewerkt met contracten van bijvoorbeeld een jaar. De reden waarom een energie leverancier dit doet, is omdat een energie leverancier een overzicht wilt hebben van het aantal “vaste” consumenten die de aankomende periode energie gaan afnemen bij hun bedrijf. Hierdoor kan een energie leverancier scherpere prijzen aanbieden. Dit kan de energie leverancier doen, omdat ze al vooraf energie kunnen “inkopen” van de energiecentrale voor wat er in de toekomst gebruikt gaat worden.
Het is naast een jaar contract ook mogelijk, om het vast te laten zetten voor meerdere jaren, maar ook een “vrij” contract te nemen, die maandelijks opzegbaar is. Informeer hiervoor bij de energie leverancier waar u voorkeur naar uitgaat.

Periode
Wanneer je energie gaat afnemen bij een energie leverancier, wordt er gewerkt met een voorschot op maand basis. Dit betekend, dat er in een periode van 1 jaar, elke maand een deel wordt betaald, die de volledige kosten voor u energieverbruik zullen dekken die u in dat jaar totaal heeft verbruikt. Hierdoor lijkt het in de zomer alsof u meer betaald voor de energie die u werkelijk gebruikt, maar dit compenseert met de kosten die u in de winter betaald voor uw energieverbruik. Het is dus mogelijk dat u een hoge eindrekening kunt verwachten bij het tussentijds opzeggen van uw energiecontract. Dit kan komen door verhuizing, overlijden of andere oorzaken.

Wat te doen bij verhuizen?

Wanneer u gaat verhuizen zijn er diverse mogelijkheden van wat u met uw energie contract kunt doen. In de meeste gevallen (afhankelijke van de voorwaarden van uw energie leverancier) wordt “verhuizing” niet gezien als contract breuk. Dit betekend dat u uw energie contract op kunt zeggen bij het verhuizen, en u niet verplicht bent om deze energieleverancier mee te nemen naar uw nieuwe huis.
Echter is dit wel een mogelijkheid die er is. Wanneer u gaat verhuizen bieden de meeste energie leveranciers aan om met u mee te verhuizen. Dit leid ertoe dat u zich in uw nieuwe huis geen zorgen meer hoeft te maken over het afsluiten van een nieuwe energie contract.

Hoever van te voren moet u uw verhuizing aangeven?
Bij elke energie leverancier verschilt het hoeveel dagen/weken/maanden u van te voren moet aangeven op welke datum u gaat verhuizen. Veel energie leveranciers houden hiervoor dezelfde termijn aan als het opzegtermijn. Let hierbij wel op dat het bij elke energie leverancier anders geregeld is. Informeer hier zo vroeg mogelijk naar bij u huidige energie leverancier, om te voorkomen dat u rekeningen moet gaan betalen voor een huis waarin u niet meer woont.

Waar rekening mee te houden.
Bij het verhuizing moet u er rekening mee houden, dat elk huis anders is en dat daarom u huidige pakket wellicht niet aansluit op u nieuwe huis. Vraag aan de vorige bewoner daarom altijd wat het energie verbruik is geweest afgelopen jaar. Hierdoor kunt u een betere schatting maken van wat het energieverbruik (en de energiekosten) voor u gaan zijn.
Kijk tevens bij u nieuwe huis ook wat voor meter u heeft. Mocht u uw energieleverancier mee laten verhuizen, dan is het wel van belang om door te geven als de energie meters anders zijn (bijvoorbeeld of u een dubbele energie meter heeft).

Hoe zijn mijn energiefacturen opgebouwd?

Voorschot
Jaarlijks ontvangt uw een energierekening, ook wel jaarafrekening genoemd. Bij het betalen van de energierekening word gebruik gemaakt van een voorschot. Dit houd in dat uw maandelijks een bedrag betaald voor de energie die uw verbruikt. Het kan voorkomen dat uw er aan het eind van het jaar achter komt dat uw maandelijks teveel heeft betaald voor uw energiekosten, dan krijgt uw dit geld terug. Het kan ook zijn dat uw nog meer energie heeft verbruikt dan de kosten van het voorschot wat uw maandelijks betaald. In dit geval betaald uw extra voor uw energie aan het eind van het jaar. Zorg er daarom voor dat uw gevoelsmatig meer voor uw energie voorschot betaald dan dat u werkelijk denkt te gaan gebruiken.

Kostenoverzicht

Naast uw standaard maandelijkse lasten en de voorschotten die uw maandelijks betaald zitten er ook nog andere kosten aan uw energierekening vast. U moet er rekening mee houden dat u als het ware voor 6 dingen uw energierekening betaald, namelijk; uw vaste lasten, voorschot, netwerkkosten, leveringskosten, energiebelasting en de btw. Deze kosten worden in totaal in rekening gebracht als uw maandelijkse energierekening.

Uw maandelijks voorschot verhogen

Omdat het energie verbruik vooraf moeilijk te bepalen is, bieden de meeste energie leveranciers ook de mogelijkheid om je maandelijkse voorschot tussentijds te verhogen. Dit voorkomt een hoge eindrekening van uw energie aan het einde van het contract jaar.
Daarnaast is er vaak ook de mogelijkheid om doormiddel van een applicatie op uw telefoon, of door in te loggen op uw persoonlijke account bij uw energie leverancier, in te zien of u in verhouding nog het juiste voorschot betaald voor uw energie.

Na de aanvraag of overstap

Mensen worden vaak bang van het idee om te overstappen van energie leverancier. Dit omdat er veelal gedacht wordt dat ze tijdelijk afgesloten kunnen worden van hun energie, het veel problemen oplevert en ze veel tijd en geld zal kosten. De grootste angst die bij de Nederlander heerst is dat ze een aantal maanden wellicht dubbel gaan betalen voor hun energie.

Overstappen wordt geregeld

Naast de beste energieprijzen, goede energie voorwaarde en de goedkoopste contracten, regelen de energie leveranciers ook het overstap proces van de ouder energie leverancier naar hun zelf toe. Overstappen wordt in principe in 90% van de gevallen geregeld door energie leveranciers. Dit zorgt ervoor dat u zelf niet uren aan de telefoon hoeft te zitten om dit te regelen, of dat u brieven moet sturen hiervoor. Sluit dit wel goed kort met de nieuwe energie leverancier, zodat u zeker bent dat dit goed geregeld wordt. Daarom is het wel zo verstandig, om dit per mail of brief te laten bevestigen door uw nieuwe energie leverancier.

Overstap tijd.

Over het algemeen neemt het een korte periode in beslag om te overstappen van de ene energie leverancier naar de andere. Zorg er daarom altijd voor dat u dit optijd doorgeeft, zodat u niet uw nieuwe huis al gaat bewonen, terwijl het nog een week duurt voordat er energie geleverd gaat worden. Het neemt vaak meer tijd in beslag om te overstappen dan u denkt, denk hierbij aan contracten die opgesteld moeten worden, meterstanden die doorgegeven moeten worden en administratief werk die een energie leverancier hier aan heeft.

Wat is groene energie?

Groene stroom, of ook wel groene energie genoemd, is een energie vorm die op een andere manier opgewekt wordt dan normale energie (ook wel “grijze” energie genoemd). Groene energie wordt niet opgewekt doormiddel van kerncentrales of kolencentrales maar op een meer milieu vriendelijke manier. Vandaar ook de benaming “Groene” energie. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan energie opwekken uit zonnepanelen, windturbines en watercentrales (veelal in het buitenland bij bergachtige gebieden).

Hoe werkt groene energie?

Aan groene energie merken we direct in huis niks anders aan, mits u zelf groene energie opwekt doormiddel van bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak, of een windturbine op uw land.
Wanneer u geen van bovenstaande in of rond om uw huis hebt, kunt u alsnog gebruik maken van groene energie. Zo zijn er diverse leveranciers die groene energie leveren. Hiervoor wordt evengoed gebruik gemaakt van dezelfde leidingen, dezelfde meterkast en dezelfde “transport” connecties in het Nederlandse leidingen en kabel structuur. Alleen wordt er bij groene energie ten opzichte van “grijze energie” een andere techniek gebruikt om de energie milieu vriendelijker op te wekken.

Groene energie terug verkopen

Wanneer u zelf groene energie opwekt met bijvoorbeeld zonnepanelen, dan bestaat er de mogelijkheid om bij overschot aan energie oplevering, deze energie te “verkopen” aan uw energie leverancier.
De reden waarom u nog wel gebruik moet maken van een energie leverancier, is omdat wanneer u energie opwekmiddelen defect zijn, of niet genoeg energie opleveren, u dan niet zonder energie komt te zitten. In tegenstelling, kunt u daarom wel u overschot aan energie afleveren bij die energieleverancier, en kunt u daar een vergoeding voor terug krijgen.
Mocht u hiervan gebruik willen maken, neem dan contact op met uw energieleverancier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *