Veelgestelde vragen over zorgverzekering

Veelgestelde vragen over zorgverzekering

Verplichte eigen risico

In Nederland is iedereen verplicht een zorgverzekering te hebben (op enkele uitzonderingen na). Bij een zorgverzekering ben je ten alle tijden verplicht een minimale eigen risico te hebben van €375 per jaar. Deze eigen risico is wettelijk verplicht, en dit zal elke zorgverzekering opleggen.

Een eigenrisico is in het leven geroepen om te voorkomen dat mensen om de minste kwalen al een zorgverlener op te zoeken, omdat het anders toch kosteloos zou zijn. Wanneer u gebruikt maakt van een zorgverlening die betaald moet worden vanuit uw eigen risico, rekent de zorgverzekering meestal deze kosten gelijk mee bij de maandelijkse rekening. (dit verschilt per zorgverzekering).

Is een eigenrisico altijd €375?

Een eigen risico heeft de als minimum bedrag altijd €375. Het is naast deze €375 eigen risico ook mogelijk bij uw zorgverzekering, om op te geven dat u meer eigenrisico kosten wilt indekken. Dit wordt ook wel “vrijwillige eigenrisico” genoemd. Zo kunt u uw eigen risico verhogen met €100, €200, €400 of meer. Wanneer u dit zal doen, zal de maand premie die u betaald aan uw zorgverzekering goedkoper uitvallen, dan wanneer u dit op het basis limiet houd van €375. Dus mocht u weinig tot geen gebruik maken van zorg instanties in een jaar, dan is het wellicht interessant om uw eigenrisico te verhogen, en daardoor meer korting te krijgen bij uw zorgverzekering.

Worden alle zorgkosten van de eigenrisico afgetrokken?
Nee, niet alle kosten worden gelijk verrekend van de eigenrisico. Een zorgverzekering staat ervoor dat er naast standaard behandelingen, ook speciale behandelingen worden vergoed. Om de kosten van deze laatste optie in te dekken word er meestal in eerste instantie gebruik gemaakt van de eigen risico.

Wat niet onder een eigenrisico valt bij u zorgverzekering is wettelijk aangegeven. Dit zijn bijvoorbeeld: Huisartsenzorg, verloskundige en kraamzorg, zorg voor chronische aandoeningen, nacontroles bij orgaan donaties en vanaf 2015 ook wijk zorg. Hou hierbij er wel rekening mee dat als bijvoorbeeld de huisarts een specifiek medicijn voorschrijft dat hier wel kosten (eigen risico) voor gerekend kunnen worden. Informeer daarom altijd goed bij de zorg instantie/huisarts en zorgverzekering welke behandelingen er wel of niet van uw eigenrisico afgehaald worden.

Hoe zorg ik voor een dekking bij de zorgverzekering voor mijn kinderen?

Wanneer u een kind krijgt, zal u binnen 4 maanden na de geboorte u kind moeten laten bijschrijven bij uw zorgverzekering. Totdat u kind 18 jaar is, kan deze onder uw naam erbij ingeschreven zijn.

Wat is de maandpremie van mijn kind bij een zorgverzekering?
Wanneer u uw kind inschrijft bij uw zorgverzekering, zitten hier geen maandelijkse kosten aan. Deze regen (die wettelijk is vastgelegd) geldt totdat het kind 18 jaar is. Dat betekend dat elke kind in Nederland, in principe altijd zorg heeft zonder maand premie. Hou er wel rekening mee dat dit alleen kosteloos is bij een basiszorgverzekering. Bij veel verzekeringen is het mogelijk om bepaalde modules extra af te sluiten (tandarts, buitenland etc.) De kosten van deze aanvullende modules naast de basiszorgverzekering worden bij sommige zorgverzekeringen wel gewoon in rekening gebracht.
Naast de maandpremie die gratis is voor uw kind (tot 18 jaar) zit er in de zorgverzekering van uw kind ook geen eigenrisico verwerkt.

Wat is “aanvullende zorg?”

Naast de kosten die wel of niet worden gedekt door uw eigen risico of door uw zorgverzekering, bestaat er ook nog de mogelijkheid dat de kosten van uw behandeling zowel niet onder uw eigenrisico als onder uw basis zorgverzekering valt, denk hierbij aan bijvoorbeeld plastische chirurgie, vaak tandarts, vaak opticien, soms fysiotherapie en etc. (ook dit is weer afhankelijk van de reden waarom u een behandeling nodig heeft bij de zorg verleners. Tevens verschilt ook dit weer of het wel of niet als basis gedekt wordt door uw zorgverzekering.)
Informeer daarom ten allertijden bij het afsluiten van een zorgverzekering ervoor, dat u goed op de hoogte bent van wat wel, en niet gedekt wordt, en welke behandelingen er onder een eigen risico vallen.

Om toch van bovengenoemde zorginstantie gebruikt te kunnen maken (zonder dat u daar honderden euro’s aan kwijt bent) is er ook de mogelijkheid om “aanvullende zorg” te nemen. De meeste zorgverzekeringen hebben een standaard optie lijst van aanvullende zorgverzekeringen. Hiervoor betaald u per module (bijvoorbeeld tandheelkunde) een bepaald bedrag per maand extra voor.

Als ik een gebruik maak van een aanvullende zorg module, mag ik daar dan onbeperkt gebruik van maken?
Nee, dit is helaas niet onbeperkt. Vaak dekt de module een aantal behandelingen per jaar, of tot een bepaalde kosten per jaar. Bijvoorbeeld de module “tandheelkunde”, bij sommige zorgverzekeringen is het zo, als u gebruik maakt van deze module, dat u dan gedekt bent tot maximaal €500 euro per jaar. Ook dit is weer per zorgverzekering verschillend. Controleer daarom altijd goed bij uw zorgverzekering welke modules er beschikbaar zijn wat betreft “aanvullende zorg”, en wat deze modules in totaal precies dekken qua kosten.

Wordt “aanvullende zorg”  van het eigen risico afgetrokken?
Nee, aanvullende zorg, of ook wel modules genoemd, vallen meestal niet onder de eigenrisico. Dit betekend dat deze modules los staan van de basisverzekering en eigenrisico, en alleen hun eigen kostenplaatje dekken.
Let er wel op, dat u geen aannames doet van een zorgverlener onder welke categorie deze valt. Zo kan het zijn dat u als aanvullende zorg gebruik maakt van “tandheelkunde” maar bij u tandartspraktijk ook een kaakchirurg in het gebouw zit waar de tandarts je naartoe verwijst. Het kan dan voorkomen dat de behandelingen van de tandarts gewoon onder uw aanvullende zorg module “tandheelkunde” valt en de behandeling van de kaakchirurg gewoon onder uw basisverzekering (met de kans dat het ook nog is van uw eigenrisico wordt afgetrokken). Informeer evengoed daarom ook weer bij u zorgverzekering welke zorgverlener er onder welke categorie valt.

Waarom Overstappen van zorgverzekering.

Ook in de zorgverzekeringen is het mogelijk om te besparen en om te kiezen welke zorgverzekering het beste bij u past. Elke zorgverzekeringsmaatschappij heeft zijn eigen regels en voorwaarden en eigen prijzen. Het kan maar zo zijn, dat de ene zorgverzekering gunstige prijzen heeft maar wel voorwaarden heeft die u niet aanstaan. Het is daarom altijd goed om diverse zorgverzekeringen met elkaar te vergelijken om te kijken welke het beste bij u past.

Kan ik altijd overstappen?
Nee, het is helaas niet mogelijk om op elke moment over te stappen wanneer u wilt. Deze mogelijkheid heeft u  slechts 1 keer per jaar, en dat is rond december. U bent dan verplicht voor eind januari een zorgverzekering te hebben afgesloten, en uw oude zorgverzekering te hebben opgezegd.
Het is daarom altijd lastig om goed te kunnen vergelijken in een korte tijd welke zorgverzekering het beste bij u past maar laat u ondanks de tijdsdruk u altijd goed informeren over welke zorgverzekering het beste bij u past. Wat betreft de “aanvullende zorg” modules is het bij sommige zorgverzekeringen wel mogelijk om deze later in het jaar nog toe te voegen. Hou hierbij wel rekening mee, dat als een zorgverzekering deze optie aanbied, dat er dan wel een termijn aan vast zit voordat u ook werkelijk deze “aanvullende zorg” modules kan gebruiken .Informeer hiervoor bij de zorgverzekering naar uw keuze.

Moet ik elk jaar overstappen?
Nee, dit is niet verplicht. Het is vaak wel interessant om elk jaar met een nieuw blik te kijken of uw huidige zorgverzekeraar nog goed bij u past, de voorwaarde  u nog aanstaan en of de prijs nog scherp genoeg is.  Laat u overigens niet inpakken met hoge tijdelijke kortingen, en eventueel cadeau’s die u krijgt bij het overstappen. Vaak betaald u hier uiteindelijk zelf voor.

Huisarts / Tandarts

Samen met de huisarts, is de tandarts het meest voorkomende zorginstelling die wordt gebruikt door de gemiddelde Nederlander. Elke Nederlander gaat gemiddeld 2 keer per jaar naar de tandarts, maar hoe zit het met deze kosten?
Voor de tandarts moet er bij de meeste zorgverzekerings maatschapijen een module of ook wel “aanvullende zorg” module afgesloten worden. Deze module zorgt ervoor dat er naaste de basispremie (waar vaak geen tandheelkundige kosten in vergoed worden) de tandarts wel vergoed wordt. Hou er rekening mee dat deze module apart afgesloten moet worden, en er bij elke zorgverzekeraar er weer verschillende voorwaarden aan zitten. Hierbij moet u denken aan een maximale vergoeding per jaar, of aantal behandelingen per jaar.

Huisarts basiszorgverzekering
1 van de aspecten die wel onder de basis zorgverzekering valt, is de huisarts. Een consult bij de huisarts wordt in de meeste gevallen standaard vergoed vanuit u basiszorgverzekering, en word er hiervoor ook geen eigenrisico in rekening gebracht. De eventuele doorverwijzing of recept die de huisarts uitschrijft kan wel weer onder een andere categorie vallen wat betreft zorgverzekeringen. Zo kan het zo zijn dat de huisarts u doorstuurt voor een behandeling bij een specialist, maar dat deze behandeling niet onder uw dekking valt van uw zorgverzekering en de kosten voor eigen rekening kunnen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *