Wat te doen autoverzekering | Vergelijkprijs.nl

Autoverzekering wat te doen?

Een autoverzekering bied meerdere vormen van dekkingen bij diverse vormen van schades. Zo maakt bijna elke auto eigenaar minimaal  1 keer in zijn leven een ongeluk(je) mee met zijn auto, waarbij al snel een botsing met een andere auto in gedachte schiet. Maar naast deze oorzaak die het meest voorkomend, zijn er ook een aantal andere schades of problemen die voorkomen waarbij een autoverzekering ten pas komt.

Zorg er ten alle tijden voor dat u de volgende producten altijd in de auto heeft liggen:

1.Schadeformulier (verplicht in Nederland)

Dit is een formulier die elke bestuurde bij zich dient te hebben. Deze zal ingevuld moet worden, bij een ongeluk met een ander voertuig. Hierop staan diverse aspecten die belangrijk zijn voor de autoverzekeraar. Mocht u dit formulier nog niet hebben dan is dit formulier aan te vragen bij  u autoverzekeringsmaatschappij. (bewaar daarom tevens ook altijd een pen in de auto)

2.Gele fluorescerend hesjes (verplicht in Nederland)

Wanneer u een ongeluk heeft, of u staat met pech langs de weg, dan heeft u niet altijd de beschikking om op een voetpad terecht te komen, of de auto ergens naar een veilige plek te duwen. In dat geval zal u langs de weg een veilige plek in de berm moeten gaan zoeken om te wachten op hulp. Zorg er in dat geval voor dat u een fluorescerend hesje ter beschikking heeft, zodat u duidelijk zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

3.Rijbewijs en kentekenbewijs (verplicht in Nederland)

Het is verplicht om altijd een kentekenbewijs en een rijbewijs mee te nemen. Deze zijn tevens nodig wanneer de politie ten pas komt, en om gegevens van te noteren op elkaars schade formulier.

Op deze pagina gaan we op diverse incidenten in. We leggen uit, wat te doen als er iets gebeurd.

Wat te doen bij aanrijding?

Auto op auto
Wanneer er een aanrijding heeft plaats gevonden van auto op auto, is het als eerst een zaak om te kijken of beide bestuurders (en eventuele inzittende) geen letsels hebben opgelopen. Zodra dit uitgesloten is, is het van belang om te kijken of er politie of een ambulance ten pas moet komen. Als dit het geval is, neem dan gelijk contact op met de politie of ambulance. Wanneer dit gedaan is, bekijk of een van de auto’s zodanige schades heeft opgelopen en of de auto weggesleept of getakeld moet worden. Als u besluit dat dit nodig is, neem direct contact op met u verzekeraar, omdat deze afspraken hebben met aangesloten garage bedrijven die dit regelen. Dit voorkomt dat u deze dekking ter plekke zelf moet bekostigen, of dat dit helemaal niet gedekt gaat worden.

Zorg er daarna direct voor, dat u gegevens wisselt met eventuele ooggetuigen, zodat u deze eventueel later kan herroepen bij onenigheid over de schuldvraag.
Maak tevens zo snel mogelijk foto’s van het ongeluk, omdat dit het beste beeld geeft van wat er gebeurd is en hoe de situatie ervoor staat.

Als de plek waar het ongeluk zich bevonden heeft op de openbare weg is, zoek na deze handelingen dan een rustige plek op om het met de andere slachtoffer het een en ander kort te sluiten. Dit voorkomt hinder in het verkeer.

Wanneer u al deze handelingen gedaan heeft, zorg ervoor dat de schade formulier van u en van het andere slachtoffer op de juiste manier wordt ingevuld. Noteer alles goed, en neem geen genoegen met mondelinge afspraken.

Als de schade beperkt genoeg is, dan is het niet nodig de politie in te schakelen (mits het andere slachtoffer meewerkt). Mocht het een grote schade zijn, en er bijvoorbeeld olie op de weg liggen, neem dan altijd contact op met de politie.

Informeer na het incident zo snel mogelijk uw auto verzekering.

Samengevat:
– Bekijk persoonlijk letsel van beide partijen
– Schakel eventueel ambulance of politie in
– Bekijk of er een sleepdienst nodig is, zo ja, informeer verzekeraar
– Zoek ooggetuigen en wissel gegevens uit
– Maak z.s.m. foto’s van het incident
– Zoek een rustige plek op om het af te handelen
– Noteer alle gegevens van elkaar en vul schade formulier in
– Neem contact op met uw autoverzekering

Wat te doen bij Natuurschade of vandalisme?

Het kan altijd gebeuren dat er door extreme hagel of windstoten, omgevallen bomen of door vandalisme uw auto wordt beschadigd. In dat geval is het van belang om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij en eventueel de politie. Maak ten allertijden foto’s, en zoek eventueel contact met ooggetuigen. Omdat natuurschade vrij specifiek is, is het aan te raden om op het moment zelf direct advies in te winnen bij uw verzekeraar.

Samengevat:
– Maak foto’s ter bewijs
– Zoek ooggetuigen en wissel gegevens uit
– Neem contact op met zorgverzekeraar voor advies
– (Bij vandalisme) noteer gelijk of er wat ontbreekt
– (Bij vandalisme) neem contact op met de politie

Wat te doen bij diefstal?

Ondanks dat de beveiligingssystemen van auto’s steeds indrukwekkender worden, laten autodieven zich daar niet door afschrikken. Het zorgt in 99% van de gevallen voor paniek als u erachter komt dat uw auto er niet meer staat. Zorg dat u rustig blijft, en neem de juiste stappen.
Informeer altijd per direct de politie. Zodra zij op de hoogte zijn, kunnen ze gelijk de politie auto’s in de omgeving informeren zich te focussen op uw auto. Laat u overigens direct informeren wat volgends de politie daarna de beste handeling is. Doe tevens gelijk aangifte, en bedenk wat er allemaal los in de auto lag. Geef ook een duidelijk signalement door aan de politie.
Breng ten allertijden uw verzekeringsmaatschappij op de hoogte.

Samengevat:
– Schakel direct politie in
– Geef een duidelijk signalement af
– Noteer wat er los in de auto lag
– Maak foto’s van de locatie of parkeerplaats
– Neem contact op met uw autoverzekering voor advies

Inbraak

Inbraak in auto’s is nog steeds veelvoorkomend in Nederland. Het vervelende is vaak, dat de kosten van de schade aan de auto meer is, dan dat er werkelijk aan waarde gestolen is.

Doe direct aangifte bij de politie. Kijk ook goed om uw heen wat de locatie is, en vraag eventueel in de buurt rond of iemand wat gezien heeft (zo ja, wissel gegevens uit). Maak direct foto’s van de schade, en noteer goed wat er vermist is, dit zal gevraagd worden door de politie. Neem ook hiervoor gelijk contact op met de verzekeraar, en win advies in.

Samengevat:
– Doe direct aangifte bij de politie
– Zoek ooggetuigen
– Maak foto’s van de schade
– Noteer ontbrekende goederen
– Bel verzekeraar op voor advies en om melding te maken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *