Zorgverzekering in het buitenland | Vergelijkprijs.nl

Zorgverzekering in het buitenland

Wanneer je naar het buitenland verhuist, kan dit invloed hebben op je zorgverzekering. Je kunt je reguliere Nederlandse zorgverzekering aanhouden wanneer je korter dan een jaar in het buitenland gaat wonen. Het is wel belangrijk dat je er op let dat je zorgverzekering wel voldoende dekking biedt voor het land waar je heen gaat verhuizen. Blijf je langer dan een jaar in het buitenland, neem dan contact op met de Sociale Verzekeringsbank(SVB). Deze instantie bepaalt of je in Nederland verzekerd mag blijven voor de sociale verzekeringen, zoals de AOW en Zorgverzekeringswet. Als dit het geval is, kun je de Nederlandse zorgverzekering aanhouden.

In het buitenland werken
Er zijn vele redenen denkbaar waarom je gaat werken in het buitenland. Hier zijn een aantal situaties:

  • Tijdens het backpacken ga je werken om je reis te bekostigen.
  • Je gaat naar het buitenland om vrijwilligerswerk of ontwikkelingswerk te doen.
  • Je wilt wat bijverdienen en gaat voor vakantiewerk naar het buitenland.
  • Na een studie ga je stage lopen in het buitenland.
  • Om een vreemde taal te leren ga je werken als Au Pair.
  • Je wordt naar het buitenland uitgezonden door je huidige werkgever in Nederland.

Emigreren 
Als je naar het buitenland gaan emigreren is het niet altijd mogelijk om je Nederlandse zorg verzekering te behouden. Als je in Nederland werkt kan dit wel. Je bent dan namelijk verplicht om in Nederland een zorgverzekering af te sluiten. Wanneer je woont en werkt in het buitenland dan draag je in dat land jouw sociale premies af. Je hebt daarom geen recht op de Nederlandse basisverzekering. Het maakt hierbij geen verschil of jouw inkomen uit Nederland of uit je woonland afkomstig is. Op deze regel zijn een aantal uitzonderingen onder andere voor werken in opdracht van de Nederlandse overheid en detachering. Informeer altijd bij de zorgverzekeraar welke regeling voor jou geldt. Of je je gezinsleden ook kunt meeverzekeren in Nederland hangt af van of je in een verdragsland gaat wonen of niet.

Verdragsland
Als je in een verdragsland gaat wonen, dan moet je voordat je vertrekt bij je zorgverzekeraar in Nederland een formulier 106 aanvragen. Dit formulier lever je in bij een zorgverzekeraar in het land waar je gaat wonen. Op basis van dit formulier hebben jij en je gezinsleden recht op wettelijk verzekerde medische zorg in het land waar je woont. Als je partner ook een baan heeft in Nederland, moet hij of zij natuurlijk ook gewoon in Nederland een zorgverzekering afsluiten.

Globetrotterverzekering
Wanneer je een langere tijd buitenland gaat verblijven om bijvoorbeeld een wereldreis te maken, of te gaan studeren, of te werken of stage te gaan lopen in buitenland is een globetrotter reisverzekering misschien de oplossing. Een globetrotter is een speciale reisverzekering voor mensen die langer dan drie maanden in het buitenland verblijven. Met een globetrotter reisverzekering ben je verzekerd tegen onverwachte gebeurtenissen tijdens je verblijf in het buitenland. Je bent over het algemeen met een globetrotter reisverzekering verzekerd voor medische kosten, ongevallen en schade, verlies of diefstal van bagage. Daarnaast zijn meestal een rechtsbijstandsverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering inbegrepen in een globetrotter reisverzekering. Vaak hebben de verzekeringsmaatschappijen een alarmcentrale die wereldwijd 24 uur per dag bereikbaar is en hulp kunnen bieden.  Bij de meeste verzekeringsmaatschappijen kun je maximaal tussen de één of twee jaar aaneengesloten een globetrotter verzekering afsluiten. Je wordt meestal de keuze geboden tussen een dekking in Europa of in de gehele wereld.

Je kunt vaak bij de aanbieders van globetrotter reisverzekeringen kiezen om medische kosten aanvullend of volledig te verzekeren. Als je een lange tijd in het buitenland verblijft kun je er voor kiezen om wel of niet uw basis zorgverzekering in Nederland op te zeggen. Als je je zorgverzekering in Nederland opzegt dan kan je kiezen voor een volledige dekking van medische kosten, houd je je zorgverzekering aan in Nederland dan kan je kiezen voor een aanvullende dekking voor medische kosten.

Vergelijk je zorgverzekering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *