Zorgverzekering Jongeren | Vergelijkprijs.nl

Zorgverzekering jongeren

Wanneer iemand achttien jaar wordt, is hij of zij niet meer gratis meeverzekerd bij zijn of haar ouders. Dan is het namelijk wettelijk verplicht om een eigen zorgverzekering af te sluiten. De basisverzekering is verplicht, maar het is ook mogelijk om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Deze aanvullende verzekeringen zijn niet wettelijk verplicht. Het maakt overigens niet uit of iemand nog thuis woont of op zichzelf woont: het hebben van een zorgverzekering is verplicht. Er is niet één beste zorgverzekering speciaal voor jongeren, want iedere zorgverzekering heeft zo zijn eigen aanbod. Het beste kun je verschillende verzekeringen vergelijken om een goedkope zorgverzekering te vinden die bij jou past. Als jongere heb je naast normale basisverzekeringen ook keus uit speciale jongeren zorgverzekeringen. Vergoedingen voor steunkousen en een kunstgebit worden dan bijvoorbeeld uit zo’n speciale jongerenverzekering weggelaten, zodat de verzekeraar je een goedkopere zorgverzekering kan aanbieden.

Speciale zorgverzekering jongeren
Er zijn voor jongeren standaard zorgverzekering beschikbaar, maar het is ook mogelijk om een speciale zorgverzekering voor jongeren af te sluiten. De zorgverzekeraars met een speciale basisverzekering voor jongeren stellen de premie lager vast. Dat komt mede doordat de doelgroep jongeren minder gebruikmaakt van de zorg in verhouding tot de ouderen.

Ook op het gebied van aanvullende zorgverzekeringen zijn er speciale mogelijkheden voor jongeren. Het voordeel is, dat het pakket van vergoedingen is afgestemd op de leeftijd en dus op de zorgbehoefte. Daarbij kan er gedacht worden aan vaccinaties voor reizen naar het buitenland en de vergoeding voor anticonceptie. Het is bij de keuze voor een zorgverzekering jongeren aan te raden om naar de eigen behoefte aan zorg te kijken. Waar wordt wellicht gebruik van gemaakt? Vergelijk de zorgverzekeringen voor jongeren met elkaar en let daarbij niet alleen op de dekking, maar natuurlijk ook op de hoogte van de premie. Overigens is het ook aan te raden om de standaard zorgverzekeringen in de vergelijking mee te nemen, want dat kan in bepaalde situaties nog voordeliger zijn.

Collectieve zorgverzekering
Naast speciale zorgverzekeringen voor jongeren, kun je ook kijken naar een collectieve zorgverzekering. Dit kan voor veel jongeren veel voordeliger zijn, aangezien het via een collectief wordt aangesloten voor een grote groep mensen. Deze collectieve zorgverzekeringen worden vaak door een hogeschool of universiteit aangeboden. Via deze collectieven worden vaak lage premies geboden, omdat een grote groep verzekerden zich dan aansluit bij een bepaalde verzekeraar. Let hierbij wel op: een collectieve zorgverzekering is een goedkopere versie van de zorgverzekering van dezelfde aanbieder, maar dat wil niet zeggen dat dit ook meteen de goedkoopste zorgverzekering is. Het kan zomaar zijn dat er nog andere verzekeringen voor jongeren zijn die goedkoper zijn. Neem dit dus mee in je overweging.

Eigen risico verhogen
Jongeren maken meestal minder gebruik van zorg dan oudere mensen. Als je weinig gebruik maakt van zorg uit de basisverzekering kun je flink besparen door het eigen risico te verhogen. Want kies je een hoger eigen risico? Dan betaal minder premie. Volgend jaar moet je eerst 350 euro zelf betalen voor zorg uit de basisverzekering voordat je verzekeraar de rekening betaalt. Dus ga je vrijwel nooit naar de huisarts, gebruik je geen of weinig medicijnen en bezoek je niet of nauwelijks het ziekenhuis? Dan loont het om je eigen risico te verhogen.

Zorgverzekeringen jongeren vergelijken
Als je zorgverzekeringen voor jongeren gaat vergelijken zijn er een aantal zaken waar je goed op moet letten. Ten eerste de mate van dekking die je denkt nodig te hebben. Voor veel jongeren is de dekking die de basisverzekering biedt ruim voldoende, een aanvullende verzekering is in dat geval niet nodig. Er kunnen natuurlijk goede redenen zijn om wel voor een aanvullende verzekering te kiezen. Dit is het geval als je bijvoorbeeld structureel bepaalde medicijnen nodig hebt of wanneer je regelmatig een tandartsbehandeling moet ondergaan omdat je gebit niet in al te beste staat is. Het is belangrijk om je zorgverzekering goed te vergelijken, jongeren hebben het vaak financieel al moeilijk genoeg en op je zorgverzekering kan je flink besparen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *