Zorgverzekering opzeggen | Vergelijkprijs.nl

Zorgverzekering opzeggen

Wil jij jouw zorgverzekering opzeggen? In principe kun je alleen aan het einde van het verzekeringsjaar jouw zorgverzekering opzeggen. In sommige gevallen worden er echter uitzonderingen gemaakt. Bijvoorbeeld wanneer de poliswaarden in de tussentijd zijn aangepast. Dit maakt het ook mogelijk om de zorgverzekering tussentijds op te zeggen.

Door middel van het sturen van een opzegbrief kun je jouw zorgverzekering opzeggen. Verder kun je ook telefonisch doorgeven dat je jouw verzekering wil opzeggen. En sommige verzekeraars hebben een speciale ‘opzegservice’ in het leven geroepen, zo kun je gemakkelijk je zorgverzekering opzeggen. Let er wel op dat je al een nieuwe zorgverzekering moet hebben geregeld voordat je jouw voorgaande opzegt. Jaarlijks wordt je in november door je zorgverzekeraar geïnformeerd over de nieuwe premie en voorwaarden voor komend jaar. Als je besluit om je huidige zorgverzekering op te zeggen, doe dat dan vóór 1 januari.

Je hebt dan vervolgens tot 1 februari de tijd om jezelf aan te melden bij een nieuwe verzekeraar. Je nieuwe zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari in. Let wel op het volgende: als je jouw nieuwe zorgverzekering in januari afsluit, moet je ervoor zorgen dat je oude verzekering tenminste vóór 1 januari is opgezegd. Zorgverzekeraars moeten hun nieuwe premies en polisvoorwaarden voor 19 november bekendmaken aan hun verzekerden. Hun klanten hebben dan nog 6 weken de tijd tot 31 december om te kijken of ze bij hun oude verzekeraar willen blijven of dat ze zich aansluiten bij een andere maatschappij.

Opzegservice verzekeraars
Als je jezelf vóór 1 januari aanmeldt bij een nieuwe zorgverzekeraar, kun je deze vragen om je oude verzekering stop te zetten. Bij een aantal verzekeraars gebeurt dat automatisch, bij anderen gebeurt dat alleen als je daarvoor toestemming geeft. Als je zelf besluit om je zorgverzekering op te zeggen, is het aan te raden om die opzegging altijd aangetekend te versturen.

Na 1 februari
Na 1 februari is het niet meer mogelijk om te switchen van zorgverzekeraar. Alleen in de volgende situaties is het toegestaan om tussen 1 februari en 1 januari van het volgende kalenderjaar je huidige zorgverzekering op te zeggen:
Wanneer je 18 jaar bent geworden
Wanneer je uit een militair dienstverband komt
Wanneer je gaat scheiden
Bij beëindiging van een collectief (via werkgever, sportclub etc.)
Bij tussentijdse aanpassingen in de polisvoorwaarden

Dubbel verzekerd
Heb je de huidige zorgverzekering niet op tijd beëindigd of laten beëindigen en heb je wel een nieuwe zorgverzekering afgesloten, dan bestaat de kans dat je dubbel verzekerd bent. Het is niet wettelijk verboden om dubbel verzekerd te zijn. Maar als je de eerste zorgverzekering niet opzegt, betaal je premie voor een verzekering waarop je waarschijnlijk niets claimt en dat is natuurlijk zonde. De verzekeraar kan jou op de hoogte stellen van het feit dat je dubbel verzekerd bent, maar kan de verzekering zelf niet beëindigen.
Ben je dubbel verzekerd en zeg je de eerste verzekering op, dan zal deze nog één volle kalendermaand doorlopen. De wet omschrijft het als volgt: de einddatum van de oude zorgverzekering is de eerste van de tweede kalendermaand volgend op de datum dat de zorgverzekering wordt opgezegd. Gaat je nieuwe zorgverzekering bijvoorbeeld op 1 april in en zeg je de oude zorgpolis op 13 april op, dan is de einddatum van de oude polis 1 juni. Want juni is de tweede kalendermaand volgend op april.

Nieuwe verzekering afsluiten
Wanneer je je zorgverzekering voor 31 december opzegt, dan kan je tot 1 februari een nieuwe zorgverzekering aanvragen. De verzekering bij de nieuwe zorgverzekeraar gaat dan wel (met terugwerkende kracht) op 1 januari in. Als je te laat bent met het afsluiten van een verzekering bij een nieuwe verzekeraar, kan je een boete krijgen. De verzekeraars hebben voor de basisverzekering een acceptatieplicht, maar voor een aanvullende verzekering geldt dit niet. Als je een aanvullende verzekering afsluit moet je vaak een medische verklaring invullen. Houd hier rekening mee, want de verwerking van deze gegevens kan extra tijd kosten. Het is ook mogelijk om je basisverzekering en je aanvullende verzekering bij verschillende zorgverzekeraars af te sluiten.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *