Autotips autoverzekering | Vergelijkprijs.nl

Autoverzekering, auto tips

Er zijn diverse punten waar u op moet letten bij het aanschaffen, onderhouden, en verkopen van uw auto. Het klinkt vaak makkelijker (en goedkoper) dan het werkelijk is. En daarnaast komt ook nog een autoverzekering. Maar waar moeten we daarbij op letten?

Op deze pagina gaan we in op begrippen en de volgende tips:

Waar op te letten bij een autoverzekering afsluiten?

 • Vorm auto verzekering
 • Schadevrije jaren
 • Schade in het buitenland
 • Inzittende verzekering
 • Besparen op autoverzekering

5 tips waarop te letten bij de aanschaf van uw auto

 1. APK en onderhoud rapport
 2. Diesel, benzine of LPG
 3. Prijs van de auto
 4. Rij kwaliteit
 5. Prijs indicatie mankementen

7 Tips om te besparen op kosten van je auto

 1. Repareer kleine schades zelf
 2. Controleer regelmatig de vloeistoffen
 3. Controleer regelmatig banden spanning
 4. Ga naar de betere auto garages
 5. Let op prijzen bij het tanken
 6. Hou het verkeer in de gaten
 7. Let op gewicht van uw auto

Waarop op te letten bij een autoverzekering afsluiten?

Vorm auto verzekering
Er zijn diverse mogelijkheden om uw auto te verzekeren. Zo hebben we WA, WA-plus en allrisk. Hou hierbij altijd goed in de gaten welke autoverzekering uw auto ook werkelijk waard is. Let hierbij op de leeftijd van de auto, en wat de maandpremie gaat zijn van uw gekozen verzekering.
Laat u hiervoor altijd goed adviseren door uw autoverzekeraar, zodat u niet voor grote en dure verassingen komt te staan.

Schade vrije jaren
Vanaf het eerste moment dat u een auto op uw naam heeft staan, bouwt u schade vrije jaren op (mits u geen schades rijd of dekkingen claimt van u zorgverzekeraar).
Deze schadevrije jaren worden meegenomen in de berekening van uw maandpremie. Dit zorgt ervoor dat u steeds meer korting krijgt als u meer schadevrije jaren opbouwt. Hou er dan ook rekening mee, dat als u een claim indient bij uw autoverzekering, dat dit ten kosten kan gaan van uw schade vrije jaren, en u daarom minder korting kan krijgen op uw maandpremie van u auto verzekering.

Schade in het buitenland
Let er goed op bij uw autoverzekering, hoe de dekking is bij schade in het buitenland. Niet zomaar alle kosten worden gedekt als u in het buitenland bent. Daarnaast is het ook altijd goed om op de hoogte te zijn van de procedure die uw autoverzekering heeft bij een ongeval n het buitenland. Het is bijvoorbeeld niet standaard dat uw autoverzekering voor vervangend vervoer zorgt in het buitenland. Kijk daarom altijd goed de voorwaarden na bij uw autoverzekering.

Inzittende verzekering
Naast de standaard autoverzekering, is er ook een mogelijk om inzittende te verzekeren. In principe zijn de inzittende al meeverzekerd bij een ongeval, en kunnen deze hun claim indienen bij de WA verzekering van de schuldige van het ongeluk. Het enige probleem is, wanneer er geen schuldige wordt aangewezen bij een ongeluk, er dan geen 1 WA verzekering een claim zou uitbetalen. Dus mocht een inzittende toch schade hebben opgelopen, dan is deze in dat geval niet gedekt.
Om situatie is deze te voorkomen, is er de mogelijkheid om apart de inzittende mee te verzekeren.

Besparen op autoverzekering
Er zijn een aantal manieren hoe u kunt besparen op uw autoverzekering. Uiteraard hangt het ook af wat voor auto u heeft aangeschaft, maar door goed te vergelijken welke autoverzekering het beste bij u past, kunt u een goede en goedkope autoverzekering afsluiten. Het besparen van op uw autoverzekering kan al komen van het aantal schadevrije jaren dat u heeft opgebouwd.
Bij diverse autoverzekeringen is het ook mogelijk om een eigen risico in te dekken. Dit zorgt voor een korting op uw premie, maar hou er dan wel rekening mee dat u zelf een deel van de schades die u rijd, dan zelf zou moeten betalen.

Waarop te letten bij het aanschaf van uw auto

Wanneer u een auto wilt kopen, is het altijd goed om te weten waarop u moet letten. De echt technische aspecten zijn bij elke auto weer anders waarop u moet letten, maar globaal gezien zijn er wel een aantal doorsnee punten die altijd kunt controleren.
Mocht u geen verstand hebben van auto’s is het raadzaam om een kennis, familielid, of vriend mee te nemen die wellicht wat verstand van auto’s heeft. Veel gebreken aan een auto zijn namelijk niet makkelijk te zien voor de onervaren persoon.

APK en onderhoud boekje
Een eerste waar altijd bij het zoeken van een auto naar gekeken moet worden, is wanneer een auto voor het laatst APK heeft gehad. Als dit kort geleden is geweest, betekend dat, dat de auto veilig is gesteld voor het wegverkeer. Let er hierbij wel altijd goed op dat een APK is voor de veiligheid van de bestuurder. Bij een APK wordt dus bijvoorbeeld niet de motor op kwaliteit gecheckt. Vraag daarom altijd of er een onderhoud boekje aanwezig is. Uit dit boekje kunt u dan informatie halen wat er vervangen is geweest, en hoelang dat geleden is. Zo kunt u gelijk controleren of de auto altijd goed behandeld is.

Diesel, Benzine of LPG
In Nederland hebben we 3 soorten brandstof waar een personen auto op mag rijden. Elke soort heeft zijn eigen kwaliteit en zijn eigen zwakte. Maar welke past nou goed bij u?
De grens die we altijd trekken is 15.000 km. Wanneer u minder dan 15.000km per jaar rijd, dan is het altijd verstandig om op benzine te rijden. Dit is in verhouding goedkoper wat betreft wegenbelasting en brandstof kosten.
Wanneer u meer dan 15.000km rijd is het wellicht interessant om een auto aan te schaffen die op diesel of LPG rijd. Dit omdat goedkoper is per liter (scheelt bij het tanken). Hou er wel rekening mee dat dit weer duurder gaat zijn bij uw wegenbelasting, en dat er daarom altijd in verhoudingen worden gerekend. (aantal KM per jaar, brandstofprijzen en kosten wegenbelasting).

Prijs van de auto
Een prijs van de auto zegt vaak veel over de staat van een auto.  Wanneer een mooie auto wordt aangeboden voor weinig geld, dan zit er vaak een addertje onder het gras. Vergelijk daarom de prijzen van dezelfde auto’s met elkaar zodat u een beetje weet wat een redelijke prijs is voor die auto.
Een auto kan namelijk goedkoop zijn, en er heel mooi uitzien, maar dit zegt niks over de inhoud van de auto.

Rijkwaliteit
Ga altijd een stukje met de auto rijden. Op deze manier kunt u de gemakken en ongemakken zelf ervaren van de auto. Wanneer u iets tegenkomt waarover u twijfelt of dat wel goed is, informeer dan bij een 3e partij. De verkoper kan de verkeerde informatie geven om zijn auto te verkopen.

Prijs indicatie mankementen
Wanneer u gaat kijken naar een tweedehands auto, dan is de kans groot dat er kleine mankementjes aan de auto zit. Dit kunnen mankementen zijn die het uiterlijk verpesten, maar ook mankementen die de rijkwaliteit kunnen verpesten of u zelfs in gevaar kunnen brengen. Bekijk daarom altijd goed wat er mis is met de auto, en bereken deze kosten mee in de totaal prijs die u voor de auto kwijt wilt zijn. Geef dit ook eventueel aan bij het onderhandelen met de verkoper.

7 tips om te besparen op kosten van uw auto

Repareer kleine schades zelf
Wanneer u een kleine schade heeft (die niet de rijkwaliteit onderdrukt) probeer deze dan zelf te repareren. Een garage berekend kosten per uur dat ze ermee bezig zijn. En ondanks dat het om kleine schades gaat, kan een autogarage er lang over doen.

Controleer regelmatig de vloeistoffen
Het is belangrijk ook voor de motor van uw auto, dat u regelmatig de vloeistoffen controleert. Denk hierbij aan de olie die in de motor zit (Oliepeil controleren), remvloeistof, koelvloeistof en eventueel ruitenwis vloeistof. Zorg er daarnaast ook voor dat deze vloeistoffen eens in de zoveel tijd (bijvoorbeeld eens per jaar) volledig vervangen worden. Dit is vooral belangrijk bij de olie in uw motor.

Controleer regelmatig bandenspanning
Om slijtage van uw banden te voorkomen is het van belang dat deze altijd op juiste spanning is. Let hierbij op dat er verschil zit tussen zomer en winterbanden. Wanneer een band te zacht is, kost het meer benzine om te rijden, en slijten uw banden eerder. Wanneer uw band te hard is, loopt u het risico op een klapband met grote schade als gevolgen.

Ga naar de beter autogarage
Zorg ervoor dat als u naar een auto garage gaat, dat dit een betrouwbare autogarage is. Het is dus niet per definitie van belang dat u bijvoorbeeld met uw Opel, speciaal naar een Opel garage gaat. Het is vaak goedkoper (en net zo goed) om naar een universele garage te gaan. Deze garages werken op dezelfde wijze, en kunnen vaak het zelfde, maar zijn een stukje goedkoper dan een specialisten garage.

Let op prijzen bij het tanken
In Nederland handteren we een richtprijs bij het tanken. Dit betekend dat alle tankstations +/- rond het zelfde bedrag zitten per liter brandstof. Maar toch kan het soms wel 10ct per liter verschillen van waar u tankt.
Tanken langs de snelweg is vaak het duurst. Het is daarom soms interessant om voor het tanken even van de snelweg af te gaan, en een stukje van de snelweg af te rijden. U zult zien dat de prijzen een groot verschil zullen maken.

Hou het verkeer in de gaten
Hou rekening met het verkeer. Via radio en via veel andere manieren is het mogelijk om te bekijken of er bijvoorbeeld files zijn. Het is daarom altijd goed om te kijken of er hindernissen op uw route liggen, en of het misschien niet verstandiger is om dan om te rijden. File kost vaak veel brandstof, omdat u constant optrekt en afremt. Tevens  zorgt een file voor veel slijtage aan uw remmen en uw koppeling.

Let op het gewicht van uw auto.
Veel mensen gebruiken hun auto voor het vervoeren van alles. Dit is van een kast, tot kilo’s zand en stenen. Ondanks het misschien een klein stukje rijden is, is het nooit goed om uw auto teveel gewicht te laten vervoeren. Het is vaak duurder in brandstof verbruik, maar het duurste is de slijtage die de auto oploopt bij zwaar vervoer. Let daarom altijd goed op hoe uw auto op de banden blijft staan, en of de auto niet extreem ver doorzakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *